Aurinkopaneelien valintaopas

Kirjoitettu 23.03.2018
Säästöpossu aurinkopaneelin päällä

Aurinkopaneelien valintaopas auttaa oikean kokoisen aurinkovoimalan mitoituksessa

Kevätauringon paistaessa omakotiasuja saattaa alkaa haaveilemaan aurinkopaneelien hankinnasta. Suinpäin paneelikaupoille ei silti kannata juosta eikä tarttua ensimmäiseen tarjoukseen, sillä parhaaseen lopputulokseen päästää oikein mitoitetulla aurinkovoimalalla. Suurin hyöty aurinkopaneeleista saadaan, kun oma kulutus vastaa itse tuotetun sähkönmäärää. Sähkönmyyjä ostaa kyllä ylimääräisen sähkön, mutta aurinkopaneelien ylimitoittaminen ei silti kannata.

Asiantuntijat suosittelevat siis aurinkopaneelipaketin valintaa kulutetun sähkön mukaan. Verkkoinvertterin on hyvä olla kolmivaiheinen, jotta tuotto jakautuu tasaisesti talon sähköverkon kaikille kolmelle vaiheelle. Aurinkovoimalan tuottotietoja voi katsella helposti invertterin omalta näytöltä. Jos invertterillä on dataliikennekortti, näkyvät järjestelmän tiedot myös SolarWeb -portaalissa.

Suuntaa antava mitoitus aurinkovoimalan tuotosta:

Nykyinen sähkönkulutus vuodessa (kWh)Soveltuva järjestelmäkoko
6000 - 80002,1 kWp
8000 - 13 0002,1 - 3,64 kWp
13 000 - 18 0003,12 - 5,2 kWp
18 000 - 24 0003,64 - 7,3 kWp
24 000 - 34 0005,2 - 10,4 kWp

Aurinkopaneelien asentaminen – mitä pitää muistaa?

Aurinkopaneelit asennetaan tyypillisesti rakennuksen katolle, mutta ne voidaan asentaa myös seinälle tai maahan. Suuressa osassa Suomea aurinkopaneeleiden asentamiseen katon lappeen mukaisesti ei vaadi rakennuslupaa, mutta kannattaa varmistaa asia juuri sen oman kunnan rakennusvalvonnasta.

Aurinkovoimalan sähköverkkoon liittyminen edellyttää aina ilmoitusta paikalliselle sähköverkon haltijalle. Energiakauppa.fi:n ja Finnwindin avaimet käteen -ratkaisussa verkkoonliityntäsopimuksista ja ylijäämäsähkön ostosopimuksista ei tarvitse kantaa murhetta, ne kun kuuluvat huolettomaan kokonaispakettiin. Avaimet käteen (tai pikemminkin aurinkopaneelit katolle) -ratkaisuja toimitetaan myös lähes minne päin Suomea hyvänsä, aivan pohjoista Lappia lukuunottamatta.

Aurinkopaneelien asennuksen muistilista

aurinkosähköä

1. Asennetaanko aurinkovoimala katolle, seinälle vai maahan?

loiva harjakatto, alle 30° / jyrkkä harjakatto, yli 30° / tasakatto
seinä / maa

2. Mikä on katon kattomateriaali?

profiilipelti / saumattu pelti / aaltopelti
tiili / huopa

3. Mikä on kiinteistön räystäskorkeus?

alle 3.8 metriä / yli 3.8 metriä
alle 6 metriä / yli 6 metriä

4. Pääseekö räystään alle autolla? Saako koottua rakennustelineet? (kyllä / ei)

5. Mikä on kiinteistön sähkönkulutus? (vuodessa / pelkkinä kesäkuukausina)

Kiinnostuitko? Ota aurinkosähkö talteen.

Sähkökauppias
EleHefe

Energiakauppa.fi:n Sähkökauppias kertoo parhaat vinkit sähkösopimusasioissa, vääntää energia-asioiden kiemurat suoriksi ja selkokielelle sekä raportoi tyytyväisten sähköasiakkaiden kuulumisia.
Jaa sosiaalisessa mediassa

Seuraa meitä somessa: