Kaikki, mitä puhelimen latauksesta kuuluu tietää

Kirjoitettu 06.07.2017
Iphone puhelin latautuu kannettavassa tietokoneessa puupöydällä

Tänä päivänä puhelimet ovat mielemme ja sielumme jatkeita. Ja jos puhelin on sielumme jatke, niin sen elinvoima on akku, josta tulisi huolehtia, jotta saamme jatkossakin toteuttaa itseämme älylaitteidemme kautta. Kuitenkin puhelinten lataukseen liittyy monta vanhaa uskomusta, joista osa on peräisin vanhojen matkapuhelinten ammoisilta ajoilta. Silloinhan uuden puhelimen saatuaan, tuli tanssia kolme kertaa sen ympäri, sylkeä neljä kertaa olan yli ja jättää uusi laturi tyynyn alle paremman akkukeston toivossa. Näin me ainakin muistelemme, mutta nyt ajat ovat muuttuneet ja siksi päätimme ottaa selvää, että mistä se kana oikein tänä päivänä pissii! Myytit on tehty rikottaviksi!

Puhelimen lataaminen on hidasta. Aivan liian hidasta.

Tämä ei päde enää, tai suhteellisesti ottaen ei. Tyhjä akku latautuu täydeksi puhelimen mallista riippuen noin 2,5 – 3 tunnissa. Pikalatauksella eli Quick Charge -teknologialla esimerkiksi Androidilla 80% varaus napsuu valmiiksi noin 30 minuuttiin. Muinaisiin aikoihin verrattuna tämä on nopeaa, mutta toisille sekin on liikaa. Latausta voidaan kuitenkin inasen nopeuttaa sulkemalla puhelin tai asettamalla se lentokonetilaan riippuen puhelimen mallista, mutta näin saavutettavat erot ovat pieniä. Nopeutta lataamiseen tuo myös tabletin laturilla lataaminen, kun taas toisin päin eli ladattaessa tablettia puhelimen laturilla, latautuu tabletti hieman hitaammin, koska niiden lataustehot ovat erilaiset. Tällä tempulla saadaan esimerkiksi iPadin laturilla tehty iPhonen lataus tipahtamaan noin 20% normaalista latausajasta. Pikalatauksista ei kuitenkaan kannata tehdä tapaa, sillä ne hissukseen lyhentävät akun elinikää.

Voit säästää pidemmän päälle vaikka etelänmatkan verran rahaa, kunhan irrotat laturin aina seinästä latauksen jälkeen. Tai ainakin jotain sinne päin.

Iphone 6:n lataaminen vie sähköä noin 19,2Wh per lataus, joka merkitsee vuodessa noin 7kWh. Rahassa se tekisi Energiakaupan MARKKINA-sähkösopimuksen kilowattihinnalla (joka oli tätä juttua tehdessä 4,75 snt) 33,25 senttiä vuodessa. Ja jos lataaminen on noin halpaa, voimme päätellä, että pelkän laturin jättäminen pistorasiaan on rahassa mitattuna yksi mitätön kuluerä. Varsinkin kun nykyiset laturit osaavat lopettaa lataamisen akun tultua täyteen, niin sähköä ja sitä myöten myös rahaa kuluisi vielä vähemmän. Paloturvallisuuden kannalta ei toki koskaan kannata pitää sähkölaitteita pistokkeessa turhaan, joten sen puolesta tätä uskomusta on hyvä noudattaa orjallisesti.

Puhelinta ei tule irroittaa laturista ennen akun täyteen latautumista. Ja parempi on, ettet edes katso sinne päin.

Vanhojen uskomusten mukaan puhelimen akkua ei saa ladata vähän kerrallaan, ilman että se vahingoittaa akkua tai puhelinta. Samalla akku tulisi suht usein käyttää täysin tyhjäksi, mutta mikään edellä mainituista ei enää pidä merkittävästi paikkaansa. Ennen akut olivat tehty eri valmistusmateriaalista (nikkelistä) kuin nykyiset litiumakut ja siksi ne piti kalibroida lataamalla ensin täyteen (liikkeessä aina painotettiin lataamaan ainakin yhden kokonaisen yön ajan) ja sitten käyttää täysin tyhjäksi. Näin ollen akku osasi kalibroida itsensä juuri oikeaan kapasiteettiin.

Nykyiset litiumakut päinvastoin kestävät paremmin jos niitä ei päästetä tyhjiksi vaan mieluiten ladataan kun akun varauksesta on jäljellä jopa 50%. Kerran kuussa voidaan akku kuitenkin päästää täysin tyhjäksi, mutta silloinkin vain hetkellisesti, sillä tyhjän litiumakun varastoiminen tekee sen epävakaaksi, jonka jälkeen lataamisesta voi tulla jopa vaarallista. Kuitenkin akulle tekee hyvää jos puhelin sammutetaan silloin tällöin vaikkapa yön ajaksi. Tämäkin tosin sitten silloin, kun sitä akkua on vielä jäljellä. Humpuukia siis tämäkin uskomus jo tänä päivänä, eli voit ladata akkuasi hyvillä mielin vähän kerrallaan ja se on jopa suotavaa.

Laturia on vaarallista pitää seinässä turhaan. Parempi vielä ois, kun ei ikinä seinään laittaisikaan.

Latureita ei koskaan suositella turhaan pidettäväksi seinässä energian kulutuksen takia, mutta se kulutus on niin vähäistä, ettei se ole juurikaan maininnan arvoista. Myös yön yli akun lataaminen on niin yleistä, että vaikka puhelinta ei suositella pidettäväksi turhaan latauksessa, ainakaan pitkiä aikoja, on se suhteellisen turvallista. Eikä muutama ylimääräinen lataustunti vahingoita akkua tai puhelinta, sillä nykyiset laturit osaavat katkaista lataamisen automaattisesti akun täytyttyä. Pitkän yön virrassa viettävä akku alkaa kuitenkin tasaisin väliajoin uudelleen lataamaan, sillä kun akku tyhjenee hieman, käynnistyy taas uusi lataus. Kuitenkin yön yli tapahtuvassa lataamisessa paloriskit tulee tunnistaa, sillä sängyn vieressä ladattava ja mahdollisesti palamaan syttyvä sähkölaite ei ole sitä parasta yöviihdettä.

Kaikki myytävät laturit pelittää yhtä hyvin. Sitä voi napata minkä vain mallin ja se hoitaa kyllä hommansa.

Suurin vaara tässä kohtaa muodostuu piraattiversioista eli muiden kuin puhelinvalmistajien latureista, jotka eivät välttämättä ole läpäisseet Tukesin turvallisuusvaatimuksia. Varsinkin ulkomaisista verkkokaupoista moni myy juurikin näitä halvempia malleja, jotka eivät välttämättä esimerkiksi katkaise puhelimen latausta akun tullessa täyteen, jolloin akku alkaa ylilatautumaan ja lopuksi voi vahingoittua tai jopa syttyä tuleen.

Piraattilaturin tunnistaa CE-merkinnän puuttumisesta ja useinkaan valmistajan logoa ei löydy itse tuotteen pinnalta. Nämä voidaan kuitenkin pahimmassa tapauksessa väärentää, mutta jos pakkaus ei sisällä edes käyttö- tai turvallisuusohjeita, saatika tietoa tuotteen oikeaoppisesta hävittämisestä, on kyseessä aika varmasti kopio.

Latureissa on siis suuria eroja, sillä kaikki markkinoilla viilettävät mallit eivät todellakaan ole asiaankuuluvien standardien mukaisia. Erään Britanniassa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 99% markkinoilla olleista latureista eivät läpäisseet turvallisuusvaatimuksia. Niiden käyttö olisi voinut pahimmillaan johtaa kodin tai jopa hengen menetykseen. Älä siis osta mitään kahden euron piraattilaturia, jos et tiedä varmasti, että se täyttää vaatimukset. Ja pelkkä CE-merkintä ei ole yksinään riittävä. Jos et tunne tarvittavia sertifiointimerkkejä (eikä myyjä osaa auttaa), vielä suuremmalla syyllä kannattaa valita ainoastaan laatuvalmistajan laturi.

Tunnetuimpien puhelinvalmistajien brändit testaavat laturinsa puolueettomissa testauslaboratorioissa, joten niihin tulisi voida luottaa. Sillä ei sitten ole niin merkitystä vaikka laturi olisi eri valmistajan kuin puhelimesi, kunhan merkinnät ovat kunnossa. Ensisijaisesti kannattaa kuitenkin käyttää aina juuri omalle puhelimelle tarkoitettua alkuperäistä laturia, mutta pärjäät hyvin vaikka lataisit eri laitteen tai eri valmistajan laturilla. Kunhan se on sitä ehtaa tavaraa.

Jos puhelin kuumenee latautuessa, juokse pommisuojaan, koska se räjähtää. Tai no ainakin rikki se on.

Puhelin voi hieman kuumeta latautuessaan, mutta se on vain merkki siitä että laturi toimii niinkuin kuuluukin. Kuumentumisesta ei siis kannata huolestua, ellei kuumentuminen mene siihen pisteeseen ettei luuria voi pitää edes käsissä. Silloin kyseessä on todennäköisemmin jokin oikea tekninen vika. Mahdollisen kuumentumisen takia toiset suosittelevat suojakuorien pois ottamista latauksen ajaksi, toiset taas sanovat sen olevan turhaa. Suojakuoret voivat joissakin tapauksissa kuitenkin jopa häiritä latautumista (näin on käynyt ainakin tätä kirjoittavalle), tämä toki mallista riippuen. Joten jos joskus lataat puhelintasi eikä akku tunnu täyttyvän, kokeile ottaa suojakuoret pois latauksen ajaksi. Ja kun lataat, älä laita puhelinta minkään alle, kuten tyynyn, vaan anna sen hengittää, vaikkapa pöydällä leväten.

Helle ja pakkanen söivät mun akun, silmääkään räpäyttämättä ja lupia kyselemättä.

Tämä pitää yhä paikkaansa, vaikka puhelimet kestävätkin suhteellisen isoja lämpötilaeroja. Ja nyt seuraa jännä juttu: eri valmistajien puhelinmallien pakkasenkestossa ei pitäisi juurikaan olla eroja. Kuitenkin useimmat kuluttajatestit kertovat muuta. Loppujen lopuksi kaikissa puhelinmalleissa on kuitenkin jotkin äärilämpötilat. Kun niitä kutitellaan, alkaa akku tyhjenemään tai näyttö oikuttelemaan. Akku ei kuitenkaan oikeasti tyhjene pakkasen vaikutuksesta, vaan se yksinkertaisesti lopettaa virran jakamisen kun puhelin mittaa lämpötilansa tippuneen tietylle tasolle. Siksi ääriolosuhteissa puhelin voi ilmoittaa sammuttavansa itsensä. Ongelmat ovat kuitenkin hetkellisiä ja yleensä korjaantuvat, kun lämpötila normalisoituu.

Pakkasen vaikutuksia voidaan ehkäistä pitämällä puhelimen käyttö ulkona minimissä ja hyödyntämällä esimerkiksi kehon lämpöä; povitasku on paljon parempi säilytyspaikka kuin tyhjä ja tuulessa hulmuava taskun pohja. Jos taas puhelin on ollut pakkasessa kauan, tulisi se tuoda lämpöön asteittain, jottei sen sisälle keräänny kosteutta. Sama voi käydä auringossa; puhelin yksinkertaisesti lakkaa toimimasta jos se on ollut suorassa auringon paisteessa tarpeeksi kauan. Esimerkiksi iPhoneja valmistava Apple sanoo akkujensa keston kärsivän, jos niitä pidetään pidempiä aikoja auringossa tai kuumassa autossa.

Se yksi ja ainoa akku kuuluu puhelimeni kanssa kimppaan. Kun vaihtuu luuri, vaihtuu vasta myös sen akkupartneri, sillä puhelimet ovat yksiavioisia.

Tämä oli killeri: hyvin hoidetun puhelimen akun kapasiteetin pitäisi laskea vain 20 – 30% kahdessa vuodessa. Eli eipä taida monenkaan akku olla kovin hyvin hoidettu, ainakaan tuon väitteen mukaan. Ennen akut kestivät koko puhelimen pitkän käyttöiän, mutta toista se on nykyaikana. Nykyisin ne kestävät noin 1,5 – 2 vuotta, joka on samalla nykyajan puhelinten käyttöikä. Useimmat joutuvat vaihtamaan akun jo paljon ennen tuota rajaa. Ja kun suurimmaksi osaksi nykypäivän älypuhelimiin ei saa itse vaihdettua uutta akkua, on vieläkin ärsyttävämpää, kun tehot tuntuvat laskevan kuin countdownissa joka päivä puhelimen kaupasta kotiutumisen jälkeen. Mutta niin ne vaan väittävät, etteivät akut olekaan niin paljoa huonontuneet, mutta kun käyttöasteet ovat niin paljon suurempia, myös akkujen elinikä lyhenee.

Pidä siis akustasi hyvää huolta näillä neuvoilla, niin se (voi) pysyä kuin uutena!

Sähkökauppias
EleHefe

Energiakauppa.fi:n Sähkökauppias kertoo parhaat vinkit sähkösopimusasioissa, vääntää energia-asioiden kiemurat suoriksi ja selkokielelle sekä raportoi tyytyväisten sähköasiakkaiden kuulumisia.
Jaa sosiaalisessa mediassa

Seuraa meitä somessa: