Laiskan ja huolettoman SPOT- eli TUNTI-sähkösopimus

Kirjoitettu 30.05.2017
Joulupukki istuu rannalla lahjojen kanssa

Kuten Energiakaupan joulupukkivideokin sen kertoo, ajoituksella on merkitystä myös sähkönhinnan puolesta. Tiesitkö, että historiallisesti tarkasteltuna Tunti-sähkösopimus olisi todennäköisesti kaikkein halvin vaihtoehto, olitpa sitten sähkölämmittäjä tai et? Tunti-sähkösopimus on siis hyvä valinta – laita sauna päälle illan edullisimmalla tunnilla ja vaikuta sähkölaskusi suuruuteen!

Hyödynnä sähkön hinnan vaihteluita

Tunti-sähkösopimuksen valitsemalla voit hyötyä sähkönhinnan muutoksista ja näin pienentää sähkölaskuasi. Sähkön tuntihinta määräytyy pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin Suomen hinta-alueen SPOT-hinnoin. Eli selkokielellä sanottuna: ostat sähköä suoraan pörssistä ihan niin kuin sähkönmyyjätkin.

Keskimäärin sähkönhinta on aina alhaisimmillaan silloin kuin kulutusta on vähiten eli iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Sähkösopimuksen hinnoittelurakenne sopii siis erinomaisesti vaikkapa kesämökkiläiselle. Kysynnän ja tarjonnan tunnettu laki näkyy siis myös sähkönhinnassa. Eniten tuntisähköstä hyötyvät sähkölämmittäjät, joilla sähkönkäyttökin on suurinta. Kuka tahansa Tunti-sähköasiakas voi silti hyödyntää vuorokauden edullisimpia tunteja ja suunnitella etukäteen sähkönkulutusta, esimerkiksi ohjata käyttöveden lämmitystä ja pyykinpesua halpaan aikaan. Vaikka sähkönkäytön etukäteissuunnittelu ei kiinnostaisikaan, on Tunti-sähkösopimus keskimäärin muita sähkösopimusvaihtoehtoja halvempi, näin todettiin myös Ylen tekemässä artikkelissa.

Läpinäkyvä hinnoittelu ja selkeä rakenne

Koska sähkön pörssihinta määräytyy tunti kerrallaan ja myös laskutetaan joka tunnilta erikseen, saa Tunti-sähkön valitsemalla todella markkinaehtoisen ratkaisun. Energiakauppa.fi:n Tunti-sähkösopimuksella SPOT-hintaan eli sähköpörssin tuntihintaan lisätään 0,29 snt/kWh, joka pitää sisällään arvonlisäveron 24%. Tunti-sähkösopimusta voi miettiä myös asuntolainojen hinnoittelumallin kautta. Tunti-sähkösopimuksen voisi ajatella asuntolainana, jossa korkoperusteena on yhden kuukauden Euribor. Samaan tapaan Tunti-sähkösopimuksen hinta muuttuu kerrran kuukaudessa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Seuraa meitä somessa: