Mikä ihme siinä sähkössä maksaa?

Kirjoitettu 09.02.2017
Sähkösopimuksen irtisanominen - Nainen ja mies istuu penkillä ja selaa tablettia

Sähkön hinta koostuu kolmesta eri osasta: sähkönsiirrosta ja sähköenergiasta eli myynnistä sekä sähköveroista. Sähkön siirtoyhtiö määräytyy automaattisesti asuinpaikkasi mukaan, mutta sähkösopimuksen myyntiosuuden voit ostaa haluamaltasi sähkönmyyjältä.

Mitä sähkönsiirtolasku sisältää?

Sähkönsiirtolasku muodostuu kiinteästä perusmaksusta, kulutukseen perustuvasta osasta sekä sähköverosta. Paikallinen sähköverkkoyhtiö (kuten Caruna, Elenia, Tampereen Sähköverkko tai Leppäkosken Sähkö) laskuttaa sähköveron osana sähkönsiirtolaskua ja välittää tämän edelleen valtiolle.

Mikä sähkönsiirrossa maksaa?

Sähkö ei siirry koteihin ilman toimivaa sähköverkkoa. Häiriöttömän sähköverkon rakentaminen ja ylläpitäminen on jokapäiväistä työtä ja vaatii rahallisia panostuksia sähköverkkoyhtiöltä. Sähkönsiirtomaksulla sähköverkkoyhtiö huolehtii sähkönsiirrosta, sähköverkoston rakentamisesta ja kunnossapidosta, vikapäivystyksestä sekä sähkönkulutuksen mittauksesta. Sähköverkkoa pitää huoltaa riippumatta siitä, kulutetaanko sähköä vai ei. Ylläpitovelvoitteen vuoksi sähkön siirrosta peritään perusmaksua, joka on kaikille sama, riippumatta kulutetun sähkön määrästä.

Mikä sähkönmyyntisopimus on?

Sähkönmyyntisopimuksen voit tehdä haluamasi sähköyhtiön kanssa. Esimerkiksi Energiakauppa.fi ylläpitävä Leppäkosken Energia myy sähköä ympäri Suomen, olipa käyttökohteena sitten kesämökki Kuopiossa, huvila Hämeenlinnassa tai kerrostaloasunto Tampereella. Sähköenergian myyntihinta koostuu sähkön hankinta- ja myyntikustannuksista. Sähköä voidaan hankkia muun muassa omilta tai toisten omistamilta voimalaitoksilta tai pohjoismaisesta sähköpörssistä, Nordpoolista. Myyntikustannuksilla tarkoitetaan laskutuksesta ja muusta asiakaspalvelusta sekä hallinnosta aiheutuvia kustannuksia. Myyntisopimus voi olla voimassa toistaiseksi, kuten Energiakauppa.fi:n SPOT-sähköön perustuva TUNTI-sähkösopimus tai sitten sähkösopimus on määräaikainen ja molempia osapuolia koko sopimuskauden sitova.

Ja tähän vielä sähköverot sekä arvonlisäverot päälle?

Kyllä. Sähköstä maksetaan sähköveroa ja arvonlisäveroa. Sähkövero maksetaan valtiolle paikallisen sähköverkkoyhtiön välittämänä. Sähkönkäyttäjät jaetaan sähköverotuksen suhteen kahteen luokkaan. Suurin osa sähkönkäyttäjistä kuuluu 1 sähköveroluokkaan (2,79372 snt/ kWh). Sähköveroluokkaan 2 (0,87172 snt/kWh) kuuluvat esimerkiksi teollisuus ja kasvihuoneviljelmät. Sähköveron lisäksi sähkön hintaan vaikuttaa arvonlisävero, jota peritään sähköenergiasta, sähkön siirrosta ja sähköverosta.

Miksi saan kaksi sähkölaskua?

Sähkön siirto ja sähkön myynti on eriytetty toisistaan. Itse valitsemasi ja kilpailuttamasi sähkön myyjä lähettää laskun sähkön myynnistä. Sähkön siirron laskuttaa sähköverkkoyhtiö, jonka jakeluverkkoalueella sähkönkäyttöpaikkasi, kuten kesämökkisi tai omakotitalosi sijaitsee. Jos sähkönmyyjäsi ja verkkoyhtiösi ovat samaa yrityskonsernia, saat vain yhden sähkölaskun, jossa on eriteltynä sähkönsiirron ja sähkönmyynnin osuudet.

Mitä tämä kaikki tarkoittaa sähkönhinnassa?

Tiivistetysti sähkön kokonaishinnan voi jakautuvan melko tasaisesti kolmeen osaan. Tyypillisellä kotitalouskäyttäjällä sähköenergian osuus sähkölaskusta on noin kolmannes. Sähköverojen osuus on myös noin reilu kolmannes. Verojen osuus jakautuu vielä erikseen arvonlisäveroon ja sähköveroon. Sähkönlaskun vero-osuudesta vajaa kaksi kolmannesta on arvonlisäveroa ja yksi kolmannes sähköveroa. Sähkölaskun loppusummasta sähkönsiirrolle jää hieman vajaa kolmannes.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Seuraa meitä somessa: