Pörssisähkön hinta – mistä se koostuu?

Kirjoitettu 21.12.2018
pörssisähkön hinnan muodostuminen

Mitä on pörssisähkö?

Pörssisähköstä puhuttaessa tarkoitetaan usein sopimusta, jonka energiamaksu seuraa tunneittain sähkön pörssihintaa eli SPOT-hinnoittelua. Pörssisähkösopimuksen avulla esimerkiksi sähkölämmittäjä voi hyödyntää sähkön hinnan vaihteluita ja pienentää sähkölaskua käyttämällä sähköä juuri niillä tunneilla, kun sen hinta on edullinen. Pörssisähkösopimukset ovat yleensä toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia eivätkä näin ollen vaadi sitoutumista määräajaksi.

Pörssisähkösopimuksen hinta muuttuu tunneittain

Koska pörssisähkön hinta riippuu suoraan pohjoismaisen sähkömarkkinan SPOT-hinnasta, muuttuu pörssisähkösopimuksen energiamaksu  tunti tunnilta suoraan SPOT-hinnan mukaisesti ja spot-hintaan lisätään tunneittain sähkönmyyjän marginaali. Esimerkiksi lokakuussa 2018 sähkön verollinen keskihinta oli 6,26 snt / kWh, josta sähkönmyyjän osuus oli Leppäkosken Energian TUNTI-sähkösopimuksella 0,29 snt / kWh eli noin 5 % energiamaksusta. Loput noin 95% oli raaka-ainekustannusta, jonka sähkönmyyjä tilittää myöhemmin takaisin sähköpörssille. Pörssisähkön hintaa voi seurata vaikkapa Fingridin tarjoamasta ilmaisesta Tuntihinta-sovelluksesta, johon saa asetettua hälytyksiä tietyn hintarajan ylittyessä tai alittuessa.

Pörssisähkösopimuksen hinta on aina ajantasalla

Pörssisähkön ostaja maksaa sähköstään aina ajantasaista markkinahintaa. Pörssisähkön hinnoittelu on myös muita sopimustyyppejä läpinäkyvämpi, koska asiakkaan maksama marginaali on aina tiedossa ja pörssihinnasta eriteltynä, toisin kuin esimerkiksi perinteisissä määräaikaisissa tai toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa. Olemme vertailleet tarkemmin pörssisähköä ja määräaikaista sopimusta blogitekstissämme: Kannattaako pörssisähkö?

Jaa sosiaalisessa mediassa

Seuraa meitä somessa: