Syyskuun 2019 sähkömarkkinakatsaus

Kirjoitettu 23.09.2019
sähkömarkkinakatsaus

Elokuun puolivälistä syyskuun 9. päivään saakka päästöoikeuden hinta liikkui suhteellisen pienessä vaihteluvälissä ja myös hiilen hinta pysyi suhteellisen vakaana kääntyen hienoiseen nousuun. Kauppasotajännitteet ja Brexit-tilanne vaikuttavat edelleen negatiivisesti markkinoiden tunnelmaan ja pitävät myös sähkömarkkinan alavireisenä. Elokuusta alkaen Pohjoismaissa on saatu runsaita sateita, mikä on osaltaan tukenut sähkönhinnan laskua. Pohjoismainen vesitilanne on tällä hetkellä pitkän aikavälin normaalitasolla.

Tilanne sähkömarkkinoilla muuttui 10. syyskuuta, kun Ranskan ydinvoimayhtiö EDF ilmoitti saaneensa tiedon, että laitoksiin on toimitettu komponentteja, joiden valmistusprosessissa on mahdollisesti ollut poikkeamia normaalista. EDF ilmoitti aloittavansa uusia turvatarkastuksia laitoksissaan, mutta ei ottanut kantaa siihen, johtaako tämä ydinvoimatuotannon rajoittamiseen. Ilmoitus nosti polttoaineiden ja päästöoikeuden hintoja, ja sitä kautta myös systeemihintaisten sähköjohdannaisten hintoja.

Toinen sähkömarkkinoita nostanut tekijä oli lauantain 14.9. iskut Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksia vastaan. Iskujen myötä Saudi-Arabian öljyntuotanto jopa puolittui, ja öljyn barrelihinta nousi vauhdilla maanantaina 16.9. päätyen 69 dollariin. Saudi-Arabia on ilmoittanut, että osa tuotantokapasiteetista saadaan palautettua nopeasti, mutta täyteen tuotantoon palautumisessa menee viikkoja tai kuukausia. Iskujen myötä myös hiilen ja päästöoikeuden hinnat nousivat ja sitä kautta nousivat myös systeemihintaisten sähköjohdannaisten hinnat.

Tyypillisesti systeemihintaisten sähköjohdannaisten hinnat ja Suomen aluehintaerotuotteiden hinnat liikkuvat eri suuntiin. Näin tapahtui myös kuluneen kuukauden aikana. Elokuun loppupuolen ja syyskuun 9. päivän välisenä aikana systeemihintaiset tuotteet laskivat ja samanaikaisesti Suomen aluehintaerotuotteet nousivat. EDF:n ilmoituksen myötä 10.9. systeemihintaiset tuotteet lähtivät nousuun ja samanaikaisesti Suomen aluehintaerotuotteet kääntyivät laskuun. Kokonaisuutena viimeisen kuukauden aikana sähköjohdannaisten hinnat laskivat lähimmän vuosineljänneksen osalta systeemihintaisena ja Suomen aluehintaisena 1%. Lähimmän vuosituotteen osalta muutos oli sen sijaan nouseva systeemihinnan osalta 3% ja Suomen aluehinnan osalta 4%.

Suomen alueen spot-hinta on toteutunut elo- ja syyskuussa selvästi pohjoismaista systeemihintaa korkeampana. Tämä on johtunut siitä, että Suomen alueen hinta on linkittynyt Puolan ja Baltian maiden hintoihin Suomen omien lämpölaitosten ja ydivoimaloiden ollessa huollossa. Kyseisten alueiden sähköntuotanto on painottunut vahvasti fossiilisiin polttoaineisiin ja sitä kautta myös päästöoikeuden hintaan. Yhteispohjoismainen systeemihinta puolestaan on linkittynyt maakaasulauhteen hintaan, joka painui kesän aikana huomattavan alas. Syyskuun osalta systeemihinnan spot-toteuma tähän mennessä (16.9.) on ollut 32,40 €/MWh ja Suomen alueen 46,79 €/MWh. Jatkossa aluehintaeron ennustetaan pienenevän mm. vastapainetuotannon käynnistyessä ja Loviisan ydinvoimaloiden huoltojen päättyessä.

Kokonaisuudessaan pääset lataamaan katsauksen täältä.

Sähkökauppias
EleHefe

Energiakauppa.fi:n Sähkökauppias kertoo parhaat vinkit sähkösopimusasioissa, vääntää energia-asioiden kiemurat suoriksi ja selkokielelle sekä raportoi tyytyväisten sähköasiakkaiden kuulumisia.
Jaa sosiaalisessa mediassa

Seuraa meitä somessa: