Tuulipuistonvartija Raimo täällä – moro!

Kirjoitettu 01.02.2017
Talvinen maisema kolmesta tuulivoimasta saaressa

Veikkaan, että saatan olla Suomen ainoa tuulipuistonvartija. Se työnimikkeeni kuitenkin on, sillä pidän päivisin huolta Energiakauppa.fi:n sähkösopimuksiin sähköä puhaltavista tuulimyllyistä täällä Kuivaniemellä sijaitsevassa tuulipuistossa.

Mitä tuulipuistonvartija tekee?

Tehtäviini kuuluu tuulivoimapuiston operatiivinen käyttö eli pyrin pitämään tuulivoimalat mahdollisimman hyvin tuotantokunnossa. Tämä vaatii tuulimyllyjen varaosien hankintaa pääasiassa Tanskasta tai Saksasta, missä tuulivoiman käyttö on paljon Suomea yleisempää. Yritän löytää aina parhaimman hinta/laatu -suhteen varaosille, sillä kokemus on osoittanut, että aina niitä ei kannata hankkia suoraan tuulivoimalaitoksen valmistajalta.

Toinen tärkeä asia tuulipuistonvartijan työssä on suunnitella tuulimyllyjen huollot aikatauluineen ja sopia paikallisen yhteistyökumppanin (JBE Service) kanssa tarvittavat työvoimaresurssit.

Jos en ole tuulipuistossa paikan päällä, seuraan kaukokäytön avulla Oulun toimistosta tuulivoimaloiden toimintaa. Häiriötilanteessa tuulivoimalaitos lähettää automaattisesti minun puhelimeeni viestin, jonka jälkeen otan etänä yhteyden tuulimyllyyn ja tarkastan tilanteen. Voimaloiden häiriöistä noin 70% pystyn hoitamaan etäyhteydellä kuntoon, loput häiriöt vaativat paikan päällä käyttö- ja huoltotoimenpiteitä, jolloin hyppäämme puistokoira Nupun kanssa autoon ja lähdemme katsomaan tilannetta.

Leppäkosken Energian palvelukseen tulin syksyllä 2012, kun Leppäkoski osti Iin Kuivaniemellä sijaitsevan tuulivoimapuisto ja minä tulin siinä kaupan mukana pitämään huolta tuulimyllyistä. Viimeiset 25 vuotta olen työskennellyt tuulivoimalaitoksien parissa. Aluksi sain koulutusta eri laitevalmistajilta lähinnä Tanskassa. Käytännön kokemusta minulla on kaikkiaan noin 25 eri tuulivoimalaitoksen pystytyksestä ja käyttöönotosta Suomessa ja Ruotsissa. Muutaman kerran olen myös työskennellyt tuulivoimalaitoksen lapalämmitysprojekteissa Puolassa ja Saksassa. Monipuolista hommaa siis, tämä tuulipuistonvartijana oleminen.

Tässä hommassa noustaan korkealle – joka päivä

Parasta tuulipuistonvartijana olemisessa on itsenäisyys. Vuosikymmenien kokemuksen perusteella voin itse suunnitella milloin, mitä ja miten tehdään, jotta tuulimyllyjen käytettävyys pysyisi mahdollisimman korkeana ja sähkösopimuksiin puhaltaisi mahdollisimman paljon uusiutuvaa energiaa. Tuulipuistoon on aina mukava mennä ja jos jokin häiriö on päällä, sen selvittäminen tuo mukanaan haasteita, joten aika ei käy pitkäksi. Vaikkakin työskentelen paljolti yksin, vain puistokoira Nuppu seuranani, en tunne orpoa oloa, sillä saan hyvin apua ja tukea Leppäkosken Energian henkilöstöltä. Esimiehiini olen lähes päivittäin yhteydessä joko sähköpostilla tai puhelimella.

Haastavinta tuulipuistossa työskentelyssä on lähinnä ilmastolliset olosuhteet. Tuulen nopeuden vuoksi välillä täytyy miettiä ankarasti, voiko jonkin työn tehdä turvallisesti esimerkiksi tuulimyllyn konehuoneessa tai voiko veneellä mennä saareen, jossa on kolme tuulivoimalaitosta. Näin talviaikaan täytyy ottaa huomioon jäänkantavuus. Välillä voimme kävellä Nupun kanssa saareen, mutta kelirikon aikaan on useita viikkoja, jolloin saareen ei pääse veneellä eikä jää kanna. Toisaalta nämä olosuhteet myös antavat paljon, saan kokea hienoja hetkiä merellisessä ympäristössä.

Kuivuniemen tuulivoimalat tuottavat YMPÄRISTÖ-sähkösopimuksen tuulivoimaa.

Jaa sosiaalisessa mediassa

Katso myös

Seuraa meitä somessa: