gtag('config', 'DC-8023111');

Sähkölämmitys ja sähkösopimus – millainen sopimus on paras?

Koska sähköä kuluu sähkölämmitteisessä omakotitalossa paljon, on sopivan sähkösopimuksen valinta luonnollisesti isossa roolissa. Oikean sähkösopimuksen valintaan vaikuttavat muun muassa talon lämmitysmuoto (öljylämmitys, kaukolämpö, maalämpö, suora sähkölämmitys vai varaava sähkölämmitys), mahdollinen tukilämmitysmuoto (esim. ilmalämpöpumppu tai puulämmitys) käytettävän sähkön määrä (kWh/vuosi), henkilökohtaiset mieltymykset sekä odotukset sähkösopimukselta.

Tällä sivulla kerromme vinkkejä omakotitaloasujalle sopivasta sähkösopimuksesta, jotta sopimuksen teon hetkellä olisi helpompaa huomioida kaikki tarjotun sähkösopimuksen ominaisuudet ja päätyä omaa tilanteeseen parhaiten sopivaan ratkaisuun.

Määräaikainen sähkösopimus ja vakaa sähkön hinta koko sopimuskaudelle

Suomessa on perinteisesti solmittu paljon määräaikaisia sähkösopimuksia. Samaan hintaan ja samaan sähkönmyyjään on sitouduttu koko sopimuskaudeksi, joista tyypillisin on ollut kaksi vuotta. Määräaikaista sähkösopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden, vaan sopimus päättyy vasta sopimukauden lopussa – poikkeuksena tosin esimerkiksi muutto, jolloin sähkösopimus purkautuu automaattisesti osoitteen vaihtuessa.

Määräaikaisen sähkösopimuksen tarjoushetkellä sähkönmyyjä joutuu arvioimaan sähköpörssin ostohinnan kehitystä jopa kahdeksi vuodeksi tulevaisuuteen. Samalla hetkellä sähkönmyyjän on varmistettava, että sähkönhinnassa on sisällä sen verran katetta, että jokainen myyty sähkösopimus pysyisi kannattavana esimerkiksi koko kahden vuoden sopimusajan. Jos hinnat nousevat merkittävästi sopimuskauden aikana, eikä tähän ole varauduttu hinnoittelun avulla, ei kauppa kannata sähkönmyyjälle.

Asiakkaan etuna määräaikaisissa sähkösopimuksissa on koko sopimuskauden samana pysyvä sähkönhinta. Toisaalta kiinteä hinta voi olla myös riski, sillä sähköpörssin hintatason laskiessa voi oman sopimuksen hinta jäädä paljon markkinahintaa korkeammalle. Määräaikaisen sähkösopimuksen kannattavuus riippuukin täysin sopimushetken ajoituksesta. Parhaassa tapauksessa sähkösopimuksen voi tehdä juuri oikealla hetkellä, kun sähkön hinta on ollut sähkömarkkinoilla historiallisen alhaalla. Huonossa tapauksessa sopimus on solmittu silloin, kun hinnat ovat huipussaan. Kalliiseen hintaan tehdyn sähkösopimuksen kanssa on silloin pakko elää koko sopimuskauden loppuun saakka.

SPOT-hinnoiteltu eli sähköpörssin hintoihin perustuva sopimus

Määräaikaisen sähkösopimuksen sijaan sähköä voi ostaa suoraan sähköpörssin hinnalla, eli toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Näissä sopimuksissa hinta muodostuu tunti tunnilta todellisen sähkön kysynnän ja tarjonnan mukaan, jolloin myös hinta eri tunteina vaihtelee. Esimerkiksi öisin, kun sähkönkulutus koko Suomen tasolla on pienempää, voi hinta olla jopa lähellä nollaa, kun taas päivällä ja yksittäisten kulutuspiikkien aikaan se on usein keskimääräistä korkeampi. Yksittäisen päivän tai tunnin hinta ei silti vuositasolla vaikuta sähkön keskihintaan merkittävästi. Tuntikohtaiset hinnat näkyvät helposti esimerkiksi Fingridin tarjoamasta Tuntihinta-puhelinsovelluksesta.

Pörssisähkön hinta on julkinen ja jatkuvasti kaikkien nähtävillä. Pörssisähkön suhteen sähkönmyyjät kisaavat siis erilaisilla lisäpalveluilla sekä toimitusmarginaalin suuruudella – tai paremminkin sen pienuudella. Pörssisähkösopimus on näin asiakkaiden kannalta aina läpinäkyvin sopimus, sillä kaikki hintakomponentit on eritelty sähkölaskussa. Hinnoittelua voisi verrata vaikka pankkilainojen hinnoitteluun.

Sähkölämmittäjän kannalta pörssisähkösopimus tarjoaa määräaikaista sähkösopimusta enemmän säätövaraa hinnan suhteen. Pörssisähkön valinnut asiakas voi itse vaikuttaa suoraan sähkönsä hintaan esimerkiksi käyttämällä sähköä vuorokauden halvimpien tuntien aikaan. Koska edullisimmat tunnit osuvat yleensä yöaikaan kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti, hyötyy sähkölämmittäjä esimerkiksi käyttämällä lämminvesivaraajaa yöllä. Priima-sopimuksen Live-palvelussa pääset katsomaan kuinka esimerkkiasiakkaamme ovat käyttäneet sähköä ja miten se on vaikuttanut sähkönhintaan.

Sähkönkulutuksen kohdentamisen lisäksi pörssisähkösopimuksen hyvä puoli on se, että sähkönhinnassa ei ole mukana sähkönmyyjän riskimarginaalia, kuten määräaikaisten sopimusten yksikköhinnassa. Tämän vuoksi pörssisähkö on pitkällä aikavälillä edullisin tapa ostaa sähköä.

Kiinnostuitko pörssisähköstä, mutta hintojen heilunta murehdituttaa?

Seuraa meitä somessa: