Sähkön hinta koostuu myyntiosuudesta, sähkön siirrosta ja veroista (arvonlisävero ja sähkövero). Nämä kaikki neljä eri tekijää näkyvät sähkölaskussa tai sähkölaskuilla eriteltyinä ja niiden yhteissummasta koostuu sähkölasku kokonaisuudessaan. Voit tutustua meidän sähkösopimuksiin, mikäli haluat.
Sähkönmyyntihintaa määrittää pääosin sähkön pörssihinta pohjoismaisessa sähköpörssissä. Pientä roolia hinnassa näyttelevät mm. asiakaspalvelusta ja laskutuksesta syntyvät kulut. Hankintahinnan ja yrityksen pyörittämisestä syntyvien kulujen pohjalta sähkönmyyntiyhtiöt määrittävät markkinoilla tarjoamansa sähkön myyntihinnan. Koska myyntihinta pohjautuu pääosin sähkön hankintahintaan, ovat erot kilowattituntihinnoissa (kWh) pieniä eri yhtiöiden välillä. Harva yhtiö siis pystyy myymään sähköään alle markkinahintojen pitkään, joten halvalta näyttävä sisäänheittotarjous ei välttämättä ole halpa enää kuukauden tai kahden kuluttua. Voit lukea muista sähkönmyyjien huijauskikoista oppaastamme.
Sähkönmyyntiyhtiötä valitessa kannattaa mielestämme ottaa muitakin valintatekijöitä huomioon, kuin pelkkä hinta. Esimerkiksi palvelun laatu, tekemisen meininki, luotettavuus sekä sähkösopimuksen solmimisen helppous ja nopeus voivat erottaa kilpailijat suuresti toisistaan. Mikä sinulle on tärkeää? Onko siis järkevää tuijottaa pelkästään eroja hinnoissa vai painottaa jotain muuta tekijää sopimuksen tekemisessä?
Erilaisia sopimustyyppejä kannattaa kuitenkin vertailla keskenään ja miettiä, mikä sopimustyyppi sopii juuri omiin kulutustottumuksiin. Esimerkiksi spot-hinnoiteltu TUNTI-sähkösopimus voi tuoda jo kuukaudessa sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvalle ja sähkön kulutustaan edullisille tunneille optimoivalle suuren pudotuksen sähkölaskuun.
Sähköverkkoyhtiötä ei voi vaihtaa tai kilpailuttaa, sillä se määräytyy asuinpaikkasi mukaan. Sähköverkkoyhtiöiden perimät siirtomaksut perustuvat jakeluverkon sekä sähköliittymien rakentamisen kustannuksiin. Sähköverkkoyhtiöiden toimintaa ja niiden hinnoittelua valvoo Suomessa Energiavirasto. Näin ollen suurelta tuntuvat siirtomaksut eivät ole pelkästään yhtiön taskuun tippuvia tuottoja, vaan niillä myös parannetaan ja ylläpidetään sähköverkon toimivuutta myös poikkeusolosuhteissa.
Siirtolaskulla näkyy vahvasti myös valtio, sillä sähköverkkoyhtiö perii siirtomaksujensa yhteydessä valtion määräämän sähköveron. Sähkössä verokarhun karvainen kämmen näkyy kahdesti, sillä sähkön arvonlisäveroa peritään sähkön siirto- ja myyntihinnan lisäksi sähköverosta. Näihin veroihin kuluttajat eivätkä sähkönmyyjät voi vaikuttaa.
Jos haluat saada lisätietoa sähkösopimuksesta ja sen tekemisestä, lue meidän kaikkitietävä artikkelimme sähkösopimuksista!