Vaikka kuinka yrittäisi järkeillä muuta, ei siitä mihinkään pääse: yksi jokaisen kodin tärkeimmistä kapistuksista on sähkösopimus. Nykyihmisen elämä on niin sähköistynyttä, että ilman töpselistä virtaavaa eliksiiriä olisi meillä jokaisella pian sormi suussa. Ilman sähkösopimusta virta jää tulematta.

Sähkösopimuksen tärkeyteen nähden sähkö ja sen tilaaminen herättävät hyvin vähän tunteita tai edes ajatuksia. Monelle riittää, että valo syttyy. Viis siitä, voisiko sen saada edullisemmin tai paremmalta sähköntoimittajalta. Tai no, kyllähän se hinta puhuttaa siellä sun täällä, mutta konkreettisiin toimiin sähkösopimuksen vaihtaakseen harva ryhtyy.

Yksi kiinnostusta tukahduttava tekijä saattaa hyvinkin olla se, että kuvitellaan sähkön ostamisen olevan turkasen hankalaa. Kilpailuttaminen tuntuu tolkuttoman työläältä ja varmasti se vaatii sellaisten asioiden selvittämistä omasta sähkönkulutuksesta, että siinä sitä kuluu aikaa ja tupakkia.

Todellisuudessahan homma käy muutamassa hetkessä eikä vaadita sähköinsinöörin tai edes -teknikon koulutusta. Tämä pitää paikkansa myös silloin, jos edessä on elämäsi ensimmäisen sähkösopimuksen tekeminen.

Vaikka sähkön tilaaminen kotiin käykin näppärästi esimerkiksi tee sähkösopimus -sivuilla, on silti paljon asioita, jotka auttavat oikean sähköntoimittajan valinnassa ja sähkösopimuksen tekemisessä. Tässä artikkelissa kerromme juurta jaksain kaiken sen, mitä asiaan liittyy, mitä kannattaa ottaa huomioon ja millaisia asioita kuviossa voi tulla vastaan.

Vaikka sinun ei tarvitsekaan plärätä läpi koko artikkelia pystyäksesi tekemään uuden sähkösopimuksen, täältä löydät varmasti vastauksen, jos tilausta tehdessä tulee vastaan tenkkapoo.

Aloitetaanpa läpikäynti ihan alusta.

Mikä sähkösopimus tai sähkönmyyntisopimus on

Sähkönmyyntisopimuksen voit tehdä haluamasi sähköyhtiön kanssa. Ilman voimassa olevaa sähkösopimusta kodissasi ei latailla puhelinta tai sytytetä edes valoa.

Sähkösopimuksessa yksilöidään kuka maksaa sähkön ja mihin osoitteeseen sitä tarkalleen ottaen toimitetaan. Luonnollisesti siihen kirjataan, paljonko maksat sähköstäsi ja kuinka pitkään sopimus on voimassa.

Sopimuksessa on yleensä myös lueteltuna koko joukko ehtoja ja kuvauksia siitä, miten toimitaan erilaisissa tilanteissa. Esimerkiksi siellä voidaan kertoa, mitä tapahtuu, jos jätät sähkölaskusi maksamatta. Tässä ja nyt voimme jo paljastaa, että pimeyshän kotiin lopulta laskeutuu. Se on kuitenkin varmaa, että kunhan avaat postisi ja luet sen, yllätyksenä sähköjen katkaisu ei milloinkaan tule.

Sähkölaskut siis kannattaa maksaa, mutta muuten sähkö virtaa kotiin kyllä ilman erityisiä toimia sinulta. Jos esimerkiksi teet määräaikaisen sopimuksen, sähköjäsi ei katkaista siinä vaiheessa, kun määräaika tulee täyteen. Silloin sopimuksesi yleensä jatkuu toistaiseksi voimassa olevana sähkösopimuksena. Sopimuksen ehdot voivat kuitenkin muuttua, eli esimerkiksi hinta voi nousta tai laskea.

Miksi saat kaksi sähkölaskua

Sähkön siirto ja sähkön myynti on erotettu toisistaan lain voimalla. Sama yritys ei siis yleensä tarjoa sekä sähköä että sen siirtoa, mutta tässäkin voi olla yritysrakenteesta johtuvia eroja. Joskus taas voi olla niin, että sähkön myyjä ja sähkön siirron tarjoava firma ovat samaa KONSERNIA. Kuuluvat siis siten samaan kimppaan.

kaikki sahkosopimuksesta

Sähköenergian voit ostaa miltä tahansa sähkönmyyjältä eli voit kilpailuttaa sähkönmyyjät. Sähkönmyyntiin liittyvästä sähkönmyyntisopimuksesta käytetään useita eri nimiä kuten sähkösopimus, sähkönmyyntisopimus tai myyntisopimus. Yhteistä niillä on kuitenkin se, että sopimus tehdään sähkönmyyjän, kuten Leppäkosken Energian kanssa.

Sähköverkkoyhtiö (tai siirtoyhtiö) määräytyy sen sijaan automaattisesti asuinpaikkasi mukaan eikä sitä voi kilpailuttaa. Sähköverkkoyhtiöllä on hienosti sanottuna luonnollinen monopoli. Monopoli siksi, että kullakin alueella on vain yksi sähköverkko, jonka omistaa jokin yksi taho. Olisihan se toki järjetöntä vedellä rinnakkain monen eri firman kaapeleita ja voimalinjoja ympäri maata.

Koska sähkönsiirrossa ei siis ole normaalia kilpailua, sen hinnoittelua ja kohtuullisuutta säätelee sähkömarkkinalaki ja valvoo Energiavirasto.

Siirtoyhtiön kanssa tehtävää sopimusta kutsutaan nimellä verkkopalvelusopimus. Tällä sopimuksella tavallaan lunastetaan käyttöoikeus sähköverkkoon vaikket sähköä juuri käyttäisikään. Jos asut omistamassasi kiinteistössä, eli esimerkiksi omakotitalossa, teet verkkoyhtiön kanssa myös liittymäsopimuksen sähköliittymästäsi. Taloyhtiössä tai vuokralla asuessasi tästä ei tarvitse kantaa huolta.

Jos sähkönmyyjäsi ja verkkoyhtiösi ovat samaa yrityskonsernia, voit mahdollisesti saada vain yhden sähkölaskun, jossa on eriteltynä sähkönsiirron ja sähkönmyynnin osuudet. Näin tapahtuu ainakin Leppäkosken Sähkö -konsernin tapauksessa. Leppäkosken Sähkö on laskuttajan nimi myös Leppäkosken Energialta tulevien sähkölaskujen tapauksessa. Älä siis ihmettele, jos laskussasi lukee Leppäkosken Energian tai Energiakaupan sijasta tai lisäksi Leppäkosken Sähkö.

Jos taas ostat sähkösi muualta kuin verkkoyhtiöltäsi, saatkin kaksi laskua. Yhden itse valitsemaltasi sähkönmyyjältä, joka laskuttaa sinulle toimittamansa sähkön kulutuksen mukaan. Sähkön siirron laskuttaa sähköverkkoyhtiö, jonka jakeluverkkoalueella sähkönkäyttöpaikkasi, kuten kesämökkisi tai omakotitalosi sijaitsee.

Verot vielä päälle

Kuten lähes kaikesta, täällä Suomen maassa maksetaan veroa myös sähköstä. Sähköstä joudutaan maksamaan kahdenlaista veroa, arvonlisäveroa sekä sähköveroa. Arvonlisäveroa maksetaan sekä myynnistä että siirrosta. Sähköveron kuittaat aina maksamalla siirtolaskun ja siksi siirtolasku on lähes aina suurempi kuin sähkönmyyntilasku.

Mikä maksaa, eli mistä sähkölaskusi muodostuu

Kun tilaat kotiisi sähköä, maksat siis kolmeen paikkaan ja useimmiten kahdessa eri laskussa.

1. Sähköenergia sekä arvonlisävero, eli töpselistä tuleva sähkö

Tämän maksat valitsemallesi sähkönmyyjälle, jonka kanssa teet sähkösopimuksen.

2. Sähkönsiirto sekä arvonlisävero, eli sähkön kuljettaminen voimalasta sinun pistorasiaasi

Tämän maksat alueesi verkkoyhtiölle.

3. Sähkövero

Valtiokin ottaa omansa.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että kunkin osuus sähkökustannuksistasi on noin kolmannes.

Miten sähkön hinta muodostuu?

Sähköenergian myyntihinta koostuu sähkön hankinta- ja myyntikustannuksista.

Jotta sähkönmyyjä voi toimittaa sinulle sähköä, hänen täytyy ensin tietenkin hankkia sitä. Esimerkiksi Energiakauppa.fi myy sähköä, jonka ostamme pääsääntöisesti pohjoismaisesta sähköpörssistä. Sähköä voidaan kuitenkin hankkia muun muassa omilta tai toisten omistamilta voimalaitoksilta. Kun siis ostamme tai tuotamme sähköä, se maksaa meille.

Myyntikustannukset liittyvät puolestaan asiakaspalveluun, laskutukseen, hallintoon ja markkinointiin. Sähkönmyynnin kustannuksista valtaosa syntyy hankinnasta. Koska vertailuhintana toimii aina pohjoismaisen sähköpörssin hinta, joka on sama kaikille sähkönmyyjille, nämä myyntikustannukset tekevät eron eri myyjien kesken.

Tyypillisesti mahdollisimman halpa sähkö tarkoittaa sitä, että myyjä tinkii esimerkiksi asiakaspalvelusta. Halpuus konkretisoituu siis silloin, kun tarvitset apua esim. liian myöhään jääneen muuttoilmoituksen takia. Valitettavasti alalta löytyy myös toimijoita, jotka kompensoivat halpaa hintaa erilaisilla pikkupräntin sekaan piilotetuilla ehdoilla. Ne voivat tarkoittaa yllättäviä lisäkustannuksia ostajalle.

Kaikkien sähkönmyyjien kohdalla halpuus ei tietenkään suoraan tarkoita huonoa asiakaspalvelu tai ehtokikkailua. Esimerkiksi Energiakaupan asiakaspalvelu on arvioitu Suomen kärkikaartiin asiakkaidemme suulla ja silti hintamme ovat hyvin edullisia.

Mistä sitten maksat, eli sähkön mittaus ja tariffit

Lähtökohtaisesti maksat siitä sähköstä, jonka kulutat. Se täytyy jotenkin mitata ja siihen on olemassa erilaisia mittaustapoja. Niitä kutsutaan joskus myös tariffeiksi. Niiden perusteella mitattu sähkö sitten laskutetaan.

Koska sähkön kulutusmäärä koko Suomen tasolla ovat öisin pienempi kuin päivällä, on sähkö yleensä öisin halvempaa kuin päivällä. Sähkön hinnassakin pätee siis kysynnän ja tarjonnan laki. Myös sähkön siirto on tietyillä mittaustavoilla öisin edullisempaa kuin päivällä. Vielä reilu vuosikymmen sitten, ennen etäluettavien mittarien tuloa, eri hintaisen sähkön erottelu ja sen kulutuksen mittaaminen ja edelleen laskutus, onnistui vain erillisten laskureiden avulla. Eri laskureilla siis eroteltiin muun muassa yö- ja päiväsähkö toisistaan. Mikäli laskureita oli vain yksi, oli käytössä yleissähkö. Yleissähkö tarkoittaa sitä, että sähkön siirto maksaa yöllä ja päivällä saman verran.

Termistö on edelleenkin käytössä vaikka olemme siirtyneet etäluettaviin sähkömittareihin, jotka pystyvät mittaamaan ja raportoimaan sähkönkäyttösi jokaiselta vuoden tunnilta erikseen. Vanhat mekaaniset sähkömittarithan kertoivat vain yhden lukeman, eli paljonko mittarin läpi sähköä on virrannut.

Kun olet tekemässä sähkösopimusta, mm. nämä termit saattavat nousta esiin myyjiä ja eri sähkötuotteita vertaillessasi.

Mittaustapana yleissähkö

Yleissähkö on yleisin sähkösopimuksen mittaustapa. Sen energiamaksu ei riipu kulutuksen ajankohdasta ja sähkö on aina saman hintaista. Yleissähkö on tyypillinen valinta kohteisiin, joissa ei ole sähkölämmitystä ja sähkönkulutus on suhteellisen pientä. Tällaisia ovat esimerkiksi kerros- tai rivitalot.

eri mittaustavat eli tariffit

Mittaustapana kaksiaikasähkö eli yö/päiväsähkö

Yösähkössä sähkön hinta vaihtelee vuorokaudenajan mukaan ja öisin sähkö on halvempaa kuin päivisin. Yösähkö on tavallinen mittaustapa (tariffi) sähkölämmitteisissä kotitalouksissa.Yöaika on tyypillisesti määritelty klo 22:00-07:00 väliseksi ajaksi. Yöajan määrittely kannattaa kuitenkin tarkistaa verkkoyhtiön hinnastosta.

Mittaustapana kausisähkö

Kausisähkössä sähkön hinta vaihtelee vuoden- ja vuorokaudenajan mukaan. Kausisähkön hinnoittelussa käytetyt termit ovat ”Talviarkipäivä” sekä ”Muu aika”. Talviarkipäivisin sähkö on muuta aikaa kalliimpaa. Kausisähköä käyttävät tyypillisesti sähkölämmittäjät. Ero yösähkön ja kausisähkön kustannusten välillä pitää laskea tapauskohtaisesti.

Talvipäivä/muu aika -jaon määrittelee paikallinen jakeluverkkoyhtiö. Talviarkipäivä voi olla esimerkiksi arkipäivä marras-huhtikuussa (1.11.-30.4. ma-la klo 6.00 – 23.00).

Toistaiseksi voimassa oleva vai määräaikainen sähkösopimus?

Kuten monessa muussakin kaupassa, esimerkiksi puhelinliittymissä, voit valita määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Joissain tapauksissa määräaikaisessa sopimuksessa hinta on alhaisempi kuin toistaiseksi voimassa olevassa ja se myös säilyy lähtökohtaisesti samana koko sopimuskauden. Joissakin tapauksissa sopimusehtoihin on tosin voitu kirjata myös tilanteita, joissa hinta voikin muuttua kesken sopimuskauden.

Määräaikaisessa sopimuksessa siis tiedät hintasi määrätylle ajalle ja se suojaa sinua siinä tilanteessa, että sähkön yleinen hintataso nousee. Toisaalta et myöskään saa hyötyä, jos sähkön hinnat alkavat laskea.

Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voit irtisanoa milloin tahansa ja vaihtaa esimerkiksi sähkönmyyjää irtisanomisajan puitteissa. Voit myös helposti vaihtaa esimerkiksi toiseen mittaustapaan. Määräaikaista sopimusta et voi irtisanoa noin vain. Poikkeuksen tähän tekee muutto, jolloin määräaikainenkin sähkösopimus katkeaa automaattisesti.

Pörssisähkö, TUNTI-sähkö, SPOT-sähkö

Pörssisähkön hinta noudattelee pohjoismaiden sähköpörssin Nord Poolin SPOT-hintaa. SPOT-hinta muuttuu tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Tyypillisesti SPOT hinta on yöllä alhaisempi kuin päivällä sekä kesällä alhaisempi kuin talvella.

Asiakas maksaa kulutetusta sähköstä pörssihinnan ja sähkönmyyjän määrittelemän marginaalin. Marginaalin osuus on pörssisähkö-tuotteissa tyypillisesti kaikkein pienin, koska asiakas kantaa riskin sähköpörssin hinnan muuttumisesta. Tässä ei kannata säikähtää riski-sanaa. Kyse on vain siitä, että sopimuksessa ei määritellä kiinteää hintaa kuluttamallesi sähkölle, vaan hinta muuttuu sähköpörssin noteerausten mukaan. Pitkän ajan seurannoissa ja muun muassa YLE:n artikkelissa pörssisähkö on osoittautunut halvimmaksi sähkön hinnoittelumuodoksi.

Monta nimeä, sama periaate

Rakkaalla lapsella on monta nimeä ja niin on pörssisähkölläkin. Energiakauppa.fi:n pörssisähkön nimi on TUNTI-sähkö, koska hinta päivittyy joka tunti. Muita kuultuja nimityksiä ovat SPOT-sähkö, SPOT-hinnoittelu, pörssisähkö, markkinasähkö jne. Tuotteilla on sähkönmyyjien välillä jonkin verran eroja, vaikka sisältö on periaatteessa lähes sama.

Tarkista, käyttääkö yhtiösi todellista tuntihintaa vai keskiarvohintaa

Moni sähkönmyyjä käyttää pörssisähkötuotteessaan keskiarvohintoja. Siis koko päivän noteerauksista lasketaan keskiarvo ja sitä käytetään sinä päivänä kuluttamasi sähkön hintana. Energiakaupan TUNTI-sähkössä hinnoitteluun ei käytetä keskiarvoja, vaan jokainen tunti laskutetaan sen tunnin hinnalla. Voit siis todella vaikuttaa siihen, kuinka suuri sähkölaskusi on kohdistamalla mahdollisimman suuren osan kulutuksestasi kaikkein halvimmille tunneille.

Pystyt seuraamaan sähkönhintaan älypuhelimen sovelluksella ja lämmittää vaikkapa saunan silloin, kun sähkö on mahdollisimman edullista. Siksi TUNTI-sähkösopimus on täydellinen tuote esimerkiksi kesämökkiläiselle, jolla on etäluettava sähkömittari.

MARKKINA-sähkösopimus

MARKKINA-sähkö on pörssisähkötuotteen yksi muoto, jossa sopimuksen sähkönhinta seuraa sähköpörssin hinnan muutoksia pienellä viiveellä. Tuotteen hinta vaihtuu neljästi vuodessa, sähkömarkkinoiden hintakehityksen mukaan. Energiakauppa.fi hinta päivittyy 1.1., 1.4., 1.7. ja 1.10.

uusiutuvaa sähköä

Miksi ostaisit ympäristöystävällisesti tuotettua sähköä?

Ympäristöystävälliseksi sähköksi kutsutaan käytännössä uusiutuvin menetelmin tuotettua sähköä. Etenkin tuuli- ja aurinkovoima ovat tällaisia. Ympäristösähkö on tyypillisesti jonkin verran kalliimpaa kuin ns. tavallinen, koska sen tuottaminen on kalliimpaa. Teknologia kuitenkin kehittyy jatkuvasti ja hintaero kaventuu. Ympäristösähkön ostaminen edistää osaltaan sitä, että sen tuottaminen lisääntyy ja siten osuus kaikesta sähkökulutuksesta kasvaa. Siis vaikka kulutuksesi olisikin hyvin pientä, ympäristösähkön ostaminen oikeasti auttaa ympäristöä.

Energiaviraston ylläpitämässä, puolueettomassa sahkonhinta.fi -portaalissa on listattu erilaisia sopimustyyppejä hinnan perusteella.

Miten teet sähkösopimuksen – marketin aula ei välttämättä ole paras paikka

Voit tehdä sähkösopimuksen monella tavalla, mutta paras tapa on varmasti oman kodin rauhassa. Silloin voit puntaroida sinulle oikeat vaihtoehdot, lukea sopimusehdot rauhassa ja sinun on helppo kaivaa esiin vertailutiedot esimerkiksi nykyisestä sähkölaskustasi. Tällöin paras ratkaisu on tehdä sopimus verkon kautta. Toinen vaihtoehto on soittaa puhelinpalveluun, joka sekin useimmiten onnistuu hyvin.

Ellet ole aivan varma, että muistat nykyisen sopimuksesi ja sähkön kulutuksesi yksityiskohdat sekä kilpailijoiden tarjoukset, vältä sopimuksen tekemistä esimerkiksi marketin aulassa. Toki voit pyytää tarjouksen myyntipisteeltä, mutta tee myyjälle selväksi, että et ole vielä sitoutumassa mihinkään, vaan haluat tutkia tarjouksen kaikessa rauhassa. Kannattaa muistaa, että myyntipisteiden myyjät saavat todennäköisesti provision jokaisesta sopimuksesta ja siksi he haluavat kovasti nimesi heti paperiin.

Jos sähkönkulutuksesi on pientä, varsinainen kilpailuttaminen, eli kilpailevien tarjouksien pyytäminen ei välttämättä tuo niin suuria säästöjä, kuin voisi kuvitella. Hintoja kannattaa kuitenkin vertailla esimerkiksi Energiaviraston sahkonhinta.fi -palvelussa.

Voit tehdä sähkösopimuksen verkossa helposti juuri silloin, kun sinulla on aikaa. Muutto katkaisee automaattisesti määräaikaisen ja myös toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen, eli muutto on oiva ajankohta kilpailuttaa sähkösopimus. Sähkösopimuksen kilpailuttamisessa kannattaa huomioida onko sopimus voimassa toistaiseksi vai määräajan, onko sähkö tuotettu ympäristöystävällisesti ja päivittyykö sähkönhinta markkinahintojen muutosten myötä.

 

muuttajan sähkösopimus helposti

Sähkösopimus ja muutto

Kun vaihdat asuinpaikkaa, yksi hoidettavista asioista on sähkösopimus. Ethän halua kärvistellä uudessa unelmakämpässä ensimmäisiä päiviä ilman sähköä.

Muutettaessa on kosolti kaikkea muistettavaa. Helpoimmalla yleensä tuppaa pääsemään, kun ottaa suoraan yhteyttä asiantuntevaan sähkönmyyjään. Kun teet uuden sopimuksen uuteen asuntoosi, voit valtuuttaa sähkön myyjän irtisanomaan vanhan sopimuksesi. Näin ainakin toimii Energiakauppa.fi. Yksi yhteydenotto siis riittää.

Muuttaessa voi olla vaikea tietää, mikä on uuden osoitteen käyttöpaikkanumero tai sähkösopimuksen mittaustapa (yleissähkö, kausisähkö tai aikasähkö). Onneksi sinun tarvitsee yleensä antaa vain asunnon osoite ja omat henkilötietosi, niin sähkönmyyjä selvittää muut tarvittavat tiedot puolestasi.

Koska uusi sähkösopimus voi alkaa

Yleensä sähkösopimus voi alkaa sähkönmyyjän vaihtumisen yhteydessä aikaisintaan 14 vuorokauden kuluessa. Jos muutat, ei kahden viikon aikarajaa tarvita ja sähkösopimus voidaan sopia alkavaksi muutaman päivän sisällä. Sopimuksen aikaisin mahdollinen alkamisaika kannattaa tarkistaa sähkönmyyjältä. Energiakauppa.fi:ssä tämä käy helposti netissä, sillä sähkösopimuksen tilauslomake ei anna valita aloitusaikaa aikaisemmaksi kuin se on oikeasti mahdollista.

Nyt vain uutta sähkösopimusta tekemään!

Monenlaista asiaa siis liittyy sähkösopimukseen, mutta onneksi sinulta ei vaadita sähkötekniikan diplomi-insinöörin tutkintoa. Kun luet tämän artikkelit ja käytät hieman arkijärkeä, osaat tehdä parhaan mahdollisen sähkösopimuksen kotiisi.

Ja kun nyt kerran jo luit tämän teksti (eikö niin?), niin nyt vain tekemään itse sopimusta >>>.

Seuraa meitä somessa: