Millainen sähkönkäyttäjä olet?

Vähän
Sähkölaskuni loppusumma kiinnostaa minua?
Paljon
Vähän
Se, että sähköni on tuotettu ympäristöystävällisesti, merkitsee minulle?
Paljon
Ei todellakaan
Haluan seurata sähköni hintaa päivittäin ja säädellä sen perusteella kulutustani?
Todellakin
Muuttuu markkina-hinnan mukaan
Haluan, että maksamani sähkön hinta?
Pysyy samana jatkuvasti

Lisätietoa sähkön hintavertailusta

Sähkön hintavertailu on monelle tärkeä osa uuden sähkösopimuksen valintaprosessia. Myös sähkönmyyjien mainokset myyvät kilpaa halpaa sähköä ja yllyttävät kuluttajia vertailemaan hintoja.

Kuitenkin shokeeraava totuus on, että sähkösopimusten hinnat noudattavat hyvin samankaltaista kaavaa. Erot hinnoissa ovat lopulta yllättävän pieniä. Tämä johtuu siitä, että hinta pohjautuu vahvasti sähköpörssiin: sähkönhinta määräytyy sähkön hankintahinnan eli ostohinnan perusteella.

Tästä syystä harva sähköyhtiö pystyy myymään sopimuksiaan markkinahintoja halvemmalla, ainakaan pitkään. Pörssiostohinta toimii suurimmalla osalla sähkönmyyjistä hinnoittelun pohjana. Näin ollen hintaerot eri sähköntoimittajien välillä ovat verraten pienet. Esimerkiksi kerrostaloasujan kohdalla tunteja kestävä hintavertailu ei aina välttämättä tuo toivottuja tuloksia sähkölaskun loppusummassa.

Koska hintaerot ovat verrattain pieniä, tuo pitkä hintavertailu harvalle iloa – edes vuoden jaksossa laskettuna. Sähköntarjoajan valintaan voi kuitenkin käyttää muita kriteerejä kuin hintaa. Vertailukriteereihin voidaan lukea mm. sähkönmyyjän maine, luotettavuus, asiakaspalvelun laatu, laskutusperusteiden ymmärrettävyys alun alennusjaksojen jälkeen sekä sähkösopimuksen solmimisen helppous ja nopeus.

Jos kuitenkin tunnet olevasi henkeen ja vereen hintavertailun ammattilainen, kannattaa halvimman sopimuksen löytämiseen toki silloin panostaa! Apua tuote- ja hintavertailuun saat yllä olevasta valintatyökalusta, kaikki sähkösopimuksesta -artikkelista sekä milllainen sähkösopimus -oppaastamme. Vertailua voi tehdä myös netin keskustelupalstoja selaten, mutta palstojen asiantuntevuuteen kannattaa toki suhtautua pienellä varauksella, sillä tekstit ovat saattaneet syntyä pilke silmäkulmassa.

Jos päädyt tekemään markkinaehtoisen sopimuksen, selvittele ensin, mikä olikaan se edellisen kuukauden hinta. Saamasi tarjous saattaa olla sisäänvetotarjous, jonka hinta ei ole pysyvä. Kun olet saanut kaksi ensimmäistä laskua – tarkista kuukausitason hinta ja vertaa sitä vertailupalvelussa ilmoitettuun hintaan. Onko hintasi tässä välissä muuttunut? Jos perusteita hinnanmuutokselle ei löydy tai niitä ei ole ymmärrettävästi selitetty (tai ainakin yritetty selittää), niin jossain voi olla koira haudattuna. Erityisen tarkkana kannattaa olla markkinasidonnaisten tuotteiden kanssa, sillä niiden hintamuutoksille pitää olla lain mukaan selvät perusteet.

Sähkönsiirrossa hintavertailua sen sijaan ei kannata tehdä, sillä sähkönsiirron perusmaksut määräytyvät asuinpaikan mukaan eikä hintoihin voi vaikuttaa. Sähköveron ja arvonlisäveron taas määrää valtio.

Seuraa meitä somessa: